Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Hvem er vi

Om Naturformidling Gentofte: et formidlingstilbud målrettet Gentofte Kommunes dagtilbud

Naturformidling Gentofte tilbyder læringsforløb indenfor en bredt felt af naturfaglige områder, med udgangspunkt i kommunens naturområder samt omegn. Her danner vi i fællesskab rammen for barnets erfaringer og fortrolighed med natur og spirende fornemmelse for miljømæssig bæredygtighed og klimabevidsthed.

Vi tror på, at barnets nysgerrighed, begejstring og naturligt opståede engagement er kernen for al god formidling og læring.

Naturformidlingen varetages af en uddannet og erfaren naturvejleder. Hvert år møder naturvejlederen omkring 1500 til 2000 børn og voksne i forbindelse med naturforløb og kurser.

Naturformidling Gentofte arbejder dertil bredt med en række forskellige samarbejdspartnere om udvikling og projekter i kommunen, hvor det giver mening og understøtter barnets natur- og bæredygtighedsdannelse.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naturvejledning for børn 

Sammen går vi på oplevelse i naturen, og undres. Naturen bliver vores fælles læringsrum, hvor aktiviteterne understøtter De Nye Styrkede Læreplaner og især læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science.

I fællesskab gør vi os erfaringer gennem oplevelser, fortællinger, lege, sange, konstruktioner og undersøgelser. Vi sår kimen til en interesse for barnets naturlige omgivelser, og de første skridt tages i retning af en forståelse for natur, klima, miljø, biodiversitet og bæredygtighed adfærd. Vi har derfor et særligt fokus på barnets natur- samt bæredygtighedsdannelse. Det er også gennem dette fokus, at vi er med til at understøtte de Verdensmål der omhandler natur og miljø, samt Gentofte Kommunes klimaplan 2050, hvor følgende specifikke tiltag fremgår: "Indsatsområdet Børn og skole handler om at øge fokus på klimaansvarlighed og naturkendskab i dagtilbudsområdet. Det handler om at få de helt små børn med, så fremtidens klima ansvarlige forbrugere kommer godt fra start."

Naturvejledning bidrager således til barnets almene dannelse og udvikling.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Faglig opkvalificering - tilbud til pædagogisk personale

Naturvejledningen i Gentofte Kommune arbejder desuden for børnenes natur- og miljødannelse, gennem faglig styrkelse af det pædagogiske personale, der er omkring dem i hverdagen.

Der er derfor etableret et netværk, der er åbent for alle dagtilbudsansatte i kommunen. Her videreformidles viden, idéer til praksis og fortløbende initiativer. Det gøres via gratis kurser, nyhedsbreve med information og idéer, udlån af grej, børnearrangementer om natur samt kursusworkshops for både børn og voksne. 

Skriv til naturvejlederen med navn, institution, målgruppe og mailadresse for at komme med i Natur– og MiljøNetværket og modtage nyhedsbrevet.

Vil du vide mere om dannelse?

Pædagogisk filosof Thomas Rømer beskriver dannelse som erkendelser der udvikler menneskets karakter og forståelse af vores omgivende verden, således at vi kan tage aktivt del i vores omverden og er klædt på til at handle.

De Nye Styrkede Læreplaner (klik)

Hvad er naturdannelse? (klik)

Hvad er Bæredygtig dannelse? (klik)

 

 

De Nye Styrkede Læreplaner - Natur, Udeliv og Science

Naturformidling Gentoftes primære funktion er at støtte kommunens dagtilbud i deres arbejde med ”De Nye Styrkede Læreplaner”, og i særdeleshed læreplanstemaet ”Natur, Udeliv og Science”.

Læreplanstemaet ”Natur, Udeliv og Science” er et naturligt fokus i Naturformidlingen, om end vi trækker tråde til mange andre læreplanstemaer, der da også skal forstås i en sammenhæng med hinanden.

Læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science handler dels om at give barnet den første forståelse af sine naturlige omgivelser og hvordan mennesker kan begå sig i verden på en bæredygtig måde. Men det handler også om at styrke barnet i dets naturligt indlejrede undersøgelseskompetence. Med udgangspunkt i en nysgerrighed på sine omgivelser, gør barnet sig erfaringer med naturlige fænomener og systemer. Det er gennem friheden til at udforske, at vi kan støtte barnet i sine første naturvidenskabelige eksperimenter og analysemetoder.

 

 

Hvad er Naturdannelse?

Naturdannelse handler om relationen / interaktionen mellem menneske (barn) og natur. Hos forskningsinstitutionen Center for Børn og Natur under Kbh. universitet, har man identificeret 5 forskellige relationer: den materielle, den erfaringsbaserede, den kognitive, den følelsesmæssige, og den filosofiske. Alle disse fem elementer er væsentlig for barnets naturdannelse.

Den materielle

Handler om barnets interaktion med naturen i form af ydre behov, som fx at trække vejret, spise fødevarer fra naturen, drikke vand osv.

Den erfaringsbaserede

Handler om at barnets gør sig kropslige erfaringer med naturen, som fx vand løfter din krop når du svømmer, lyden af tørre blade i skovbunden, tunge grenes egenskaber som byggemateriale for en hule osv.

Den kognitive

Handler om barnets viden og holdninger til naturen, som fx hvor mange ben et insekt har, eller at det ikke er i orden at smide affald i naturen og hvorfor.

Den følelsesmæssige

Handler om barnets indre relation og tilknytning til naturen, som fx et behov for at beskytte frøerne i vandhullet som levende væsener, eller følelsen af et særligt velbehag og ro ved at sidde i et bestemt træ og betragte vinden i bladene. Det kunne også være den pirrende fornemmelse af spænding ved at gå tur i en mørk skov, eller fryden ved at dykke ned under vandet ved en tur til havet.

Den filosofiske

Handler om barnets spirende fornemmelse for natursyn. Hvordan forholde vi os etisk til naturen og naturressourcer. Forstår vi jordens ressourcer som noget der kun er til for menneskets mulighed for at udnytte disse, eller forstår vi jordens ressourcer som noget der har værdi i sig selv. Hos mindre børn vil dette element være stærkt præget af forældre, pædagoger, lærere og andre voksen-ressourcer rundt om barnet.

Vil du læse mere om naturdannelse kan du finde Center for Børn og Naturs rapport om emnet her (https://centerforboernognatur.dk/dokumenter/B_rns_Naturdannelse_final_rapport__web_2021.pdf)

 

 

Hvad er bæredygtig dannelse?

Bæredygtighed er et udtryk, der af mange bruges en lille smule misvisende og udefineret. Begrebet stammer fra den såkaldte "Brundtlandrapport" og handler kort fortalt om, at der skal være en sammenhæng og balance mellem miljømæssige, sociale og økonomiske forhold. Det gælder dog ikke blot nu og her, men også på langsigt, således at vi nu arbejder med sigte på fremtidige generationer - og det er det væsentlige, og tilsyneladende også det svære. 

I den vestlige verden går det meget godt med den økonomiske bæredygtighed. I Danmark kan man på flere områder også sige, det går godt med den sociale bæredygtighed. Den miljømæssige bæredygtighed halter dog en del, og her er der rigtig meget at tage fat på ud fra betragtningen om, at fremtidige generationer ikke skal "betale" for hidtidige og nuværende generationers levevis. Fremtidige generationer kommer til at stå overfor en alvorlig klimakrise og en alvorlig biodiversitetskrise, og det vil påvirke både den økonomiske, sociale og selvsagt den miljømæssige bæredygtighed. 

Der er derfor rigtig god grund til at give barnet en bæredygtig dannelse. Dvs: "bæredygtig": en forståelse for hvad bæredygtighed handler om og forsyne dem med gode miljømæssigt bæredygtige vaner fra start. Og "dannelse": evnen til at relatere sig selv til sin omverden og have handlekompetence til at agere i denne omverden.

 

Billede fjernet.

 

Natur- og MiljøNetværket

Gennem faglig styrkelse af det pædagogiske personale arbejder Naturformidling Gentofte for børnenes natur- og miljødannelse. 

Der er derfor etableret et netværk, som åbent for alle ansatte i Gentofte Dagtilbud. Her videreformidles viden, idéer til praksis og fortløbende begivenheder og initiativer. Det gøres via gratis kurser, nyhedsbreve med information og idéer, børnearrangementer og kursusworkshops for børn og voksne. 

Link: Udforsk kurser

 

 

 

Hvad er verdensmålene?

Verdensmålene er en global målsætning om bæredygtig udvikling (link til hvad er bæredygtig dannelse). Gennem 17 overordnede mål og 169 delmål der omhandler klima, miljø, naturressourcer, ulighed, fattigdom, uddannelse, sundhed, sikkerhed og bæredygtig økonomisk vækst. Verdensmålene er tilsigtet alle lande og skal sikre en bæredygtig kurs frem mod 2030. 

Vil du vide mere om verdensmål kan du læse mere her (link: https://www.verdensmaalene.dk/fakta/verdensmaalene) 

I Gentofte Kommune har man et ønske om at tage ansvar for en bæredygtig udvikling - også i dagtilbuddene - og man har en forståelse af, at verdensmålene sætter retning for denne fremgang, også lokalt."

 

 

 

 

 

 

 

Gentofte Kommune Klimaplan 2050?

I følge en lang række eksperter på området, findes der i dag 2 store kriser på verdensplan. Den ene er biodiversitetskrisen, den anden har vi hørt meget om de senere år, det er klimakrisen. I Gentofte Kommune har man derfor udarbejdet Klimaplan 2050. Her fremgår det fx. at man sigter efter en 90 % reduktion af CO2-udledning i 2030, og klimaneutralitet i 2050. 

I klimaplanen fremgår det også, at "Fokus på klimaansvarlighed og naturkendskab skal øges på dagtilbudsområdet. Vi skal have de helt små børn med, så fremtidens klimaansvarlige forbrugere kommer godt fra start."

Vil du læse mere om Gentofte Kommune klimaplan 2050, kan du finde den her (link: https://gentofte.dk/det-lokale-demokrati/budget-planer-og-politikker/planer-politikker-og-indsatser/groen-baeredygtig-og-klimaansvarlig-kommune/klimaplan-2050/)

 

 

 

 

Samarbejdspartnere

Gentofte Naturformidling arbejder bredt sammen med alle relevante aktører. Naturformidlingen har løbede samarbejder med følgende aktører

Grøn Guide Gentofte

Grøn Guide Gentofte varetager formidling at natur, miljø og bæredygtig adfærd for Gentofte borgere. Du kan se mere om Grøn Guide Gentofte her (link: https://gg-gentofte.dk/)

Naturskolerne Rude Skov og Raadvad

Naturskolerne Rude Skov og Raadvad tilbyder naturvejledning for skoleklasser fra bl.a. Gentofte Kommune. Du kan se mere om Naturskolerne Rude Skov og Raadvad her (link: https://www.naturskolerne.dk/)

Gentofte genbrugsstation - formidlingen

Gentofte Genbrugsstation tilbyder formidlingsforløb i genbrugsstationens formidlingslokaler. Du kan se mere om Genbrugsstationens formidlingstilbud her (link: https://skoletjenesten.dk/gentofte-genbrugsstation-affald-og-genbrug)

Haver til Maver

Haver til Maver er et landsdækkende skolehaveprojekt, der blandt andet har skolehaver i Bernstorffsparken, hvor dagtilbud og skoleklasser fra Gentofte Kommune, har mulighed for at følge et Haver-til-maver forløb efter fra-jord-til-bord konceptet. Du kan se mere om Haver til Maver her (link: https://havertilmaver.dk/find-din-haver-til-maver/)

Skovshoved Havhave

Skovshoved Havhave er en lille forening i Skovshoved Havn, under moderforeningen Havhøst, der dyrker muslinger og tang mhp. Du kan se mere om Skovshoved Havhave her (link: https://skovshovedhavhave.dk/)

Pædagogiske kompetence-centre - motoriknetværket

I Gentofte Dagtilbud har man kompetence-centrer placeret rundt omkring i institutioner. Et af disse er motoriknetværket, der understøtter barnets motoriske udvikling.

Gentofte Kommunes klimanetværk

Gentofte Kommunes klimanetværk er et kommunalt netværk med det formål at fremme kommunens klimaplan 2050 i kommunens forskellige indsatser.

Gentofte Naturformidling takker Gentofte Kommune og Skovshoved Havn for at stille lokaliteter til rådighed til miljø- og naturvejledning for Gentoftes børn.

 

 

 

Praktikanter

Gentofte Naturformidling imødekommer med mellerum behov for praktikpladser. Søger du en praktikplads, så kontakt gerne naturvejlederen på acy@gentofte.dk. Skriv lidt om dig selv, din uddannelsesmæssige baggrund og hvilken type praktik du søger en praktikplads til. Vi har tidligere haft en del færdiguddannede dagpengemodtagere, men tager også gerne imod studerende med behov for praktikplads.

 

 

Footer:

Kontaktoplysninger

Gentofte Naturformidling varetages af naturvejleder Cecilie Meyer, der i daglig tale kendes som "Cille".

Du er altid velkommen til at kontakte Cille på mail acy@gentofte.dk, eller alternativt på tlf: 20156480. Naturvejledere er ofte i felten og formidle, kommer du ikke igennem på tlf., så send en sms eller mail.